Betrokken ondernemen: een afweging tussen IK – WIJ – ZIJ

Ondernemers die met hun bedrijf maatschappelijke impact willen maken, hebben een groot pallet aan keuzes. Er komen vaak ook veel verzoeken op je af. Waar begin je dan? Hoe maak je keuzes? We hebben daarvoor een simpel hulpmiddel, de IK – WIJ – ZIJ afweging. En het mooist is als het een combinatie van die drie is.

IK. Wat vind jij als ondernemer persoonlijk belangrijk? Wat sluit aan bij jouw levensovertuiging, jouw waarden en normen? Of doe gewoon wat je leuk vindt! Betrokken ondernemen krijgt vaak vleugeltjes als je bovenal doet waar je hart sneller van gaat kloppen. Dat kan zijn omdat je er emotioneel mee verbonden bent (bijvoorbeeld met een onderwerp als alzheimer of armoede onder kinderen, ook al heeft het geen directe link met je bedrijf). Waar je hart sneller van gaat kloppen kan ook komen uit een persoonlijke overtuiging. Sommige bedrijven (bijvoorbeeld Auping) willen -intrinsiek gedreven- toewerken naar bijvoorbeeld 100% circulair op een bepaald moment.

WIJ. Wat past er goed bij jouw bedrijf? Kies projecten die bij je merk passen. Unicef en Pampers is  daarvan zo’n voorbeeld. Je snapt de connectie meteen. Bij de wij-afwegingen kan je ook denken aan projecten die sterk bijdragen aan de tevredenheid, werkvreugde, gezondheid of binding van je medewerkers. De Vattenfall foundation richt zich bijvoorbeeld vooral hier op.

Betrokken ondernemen hoeft echt niet alleen altruïstisch te zijn, het mag je bedrijf helpen in de zichtbaarheid, klanten- en medewerkersbinding etc. Doe het wel oprecht en geloofwaardig.

ZIJ. Kijk naar de maatschappelijke impact. Welke uitdagingen zijn er waaraan jij kunt bijdragen met je onderneming? Zit dat op thema’s als duurzaamheid en inclusie, of denk aan gezondheid, leefbaarheid, veerkracht, creativiteit. Hoe groot zijn die problemen? Doen veel anderen er al iets op? Waar kun jij verschil maken?

Combinatie IK-WIJ-Zij. Je zal zien dat als je op vanuit de IK – WIJ – Zij vragen een uurtje gaat brainstormen met een paar collega’s, er mooie ideeën op tafel komen. En kijk dan eens naar die ideeën vanuit de combinatie IK-WIJ-Zij: welke ideeën passen eigenlijk bij alle3? Dat zijn de beste! Go fot it!

                                       

Start typing and press Enter to search

X