Goed werkgeverschap loont!
Dinsdag 26 september 2017 seminar over werknemersvitaliteit en duurzame inzetbaarheid
Inspiratiemiddag voor ondernemers, HR-managers en iedereen die geïnteresseerd is in vitaliteit, verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Minder uitval en loyalere gemotiveerde medewerkers
Dat is het streven van elke werkgever. Maar hoe zorg je hiervoor als je bedenkt dat een op de zes werkenden mantelzorger is en 20% van hen combinatiedruk ervaart? Ook in uw bedrijf. Over dit vraagstuk organiseert Samen voor Woerden in samenwerking met Werk & Mantelzorg, BlijWerkt en MVO Nederland het seminar ‘Goed werkgeverschap loont!’. Graag praten wij met u over nut en noodzaak van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Hoe komt u tot duurzame(re) inzetbaarheid van medewerkers en vooral wat een zorgvriendelijke bedrijfscultuur u op? Lagere kosten door minder verloop, hogere productiviteit en betere kwaliteit!
Mantelzorg kost geld!
Eén op de zes werkenden heeft mantelzorgtaken. In de zorg- en welzijnssector is dit al één op de vier. Dit aantal neemt toe, gezien de actuele ontwikkelingen op demografisch (vergrijzing en ontgroening) en op economisch/politiek niveau (zorg wordt duurder, van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving). 50% van de werkende mantelzorger is overbelast, 45% maakt mantelzorg niet bespreekbaar op werk. Mantelzorg kan tot hoger ziekteverzuim leiden.
Zorgvriendelijk beleid loont!
De nadelige effecten zijn kleiner bij bedrijven en organisaties met een zorgvriendelijke bedrijfscultuur. Met mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid blijven medewerkers gezond, vitaal, betrokken en productief. Werkgevers ervaren minder uitval en ziekteverzuim en loyalere, gemotiveerde medewerkers.
Vlog van Maria van der Heijden, directeur MVO Nederland, over medewerkers die werk en zorg combineren.
Seminar ‘Goed werkgeverschap loont!
Onder leiding van dagvoorzitter Liane den Haan (directeur bestuurder bij ANBO) komen voorlichters en voorlopers op het gebied van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid aan het woord. Zij delen ervaringen, successen en valkuilen en reiken praktische tips en tools aan. Laat u inspireren door de aanpak van andere ondernemers.
Voor wie?
Het seminar is voor alle ondernemers, HR-managers en functionarissen die geïnteresseerd zijn in vitaliteit, verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Kennisdossiers van MVO Nederland over goed werkgeverschap:
Programma
Programma
12.00 uur Ontvangst met lunch
12.30 uur Start bijeenkomst
Sprekers
Inleiding op goed werkgeverschap, sociale innovatie en duurzame inzetbaarheid van medewerkers door
- Hanneke van der Heijden, kennis manager bij MVO Nederland
- Marc van der Hoek, commercieel directeur van BlijWerkt over
inzicht in verzuim: Wat zeggen uw verzuimcijfers? Kunt ze duiden? - Lenette van Tienhoven, projectmanager Werk & Mantelzorg over de nieuwste inzichten, cijfers en ontwikkelingen in mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.
Paneldiscussie met Hanneke van der Heijden, Marc van der Hoek,
Lenette van Tienhoven en Woerdense ondernemers over de invloed van zorgtaken van medewerkers op het werk en hoe je als werkgever hierop kunt inspelen.
Workshop ‘Hoe maak ik een goede start?’
Uitreiking Erkenning aan Woerdense mantelzorgvriendelijke werkgever
15.15 uur Einde
Dagvoorzitter
Liane den Haan, directeur bestuurder ANBO: ‘De nieuwe wet Wmo heeft tot extra druk op de mantelzorger geleid. De wet is erop gericht eerst te kijken wat familie, vrienden en buurt kunnen doen. Die zorg is mentaal en fysiek belastend en dat kan tot overbelasting leiden. Vooral de sandwichgeneratie, zij die zorg voor ouders combineren met een gezin en een baan, heeft het zwaar.’
Sprekers
Hanneke van der Heijden, kennismanager MVO NL: ‘Sociale innovatie gaat over slimmer, flexibeler en dynamisch organiseren. Het verandert de manier waarop we met elkaar samenwerken om het beste uit onszelf én ons werk te halen. Medewerkers die betrokken zijn bij de organisatie, bevlogen hun werk doen en zich flexibel opstellen naar klant, collega en werkgever zijn de voornaamste doelen van sociale innovatie. Ga dus in gesprek met uw medewerkers. Wat hebben zij nodig om hun werk zo goed mogelijk te doen?’
Lenette van Tienhoven, projectmanager Stichting Werk & Mantelzorg: ‘Mantelzorgers hebben het meest behoefte aan flexibiliteit en begrip. Werkgevers kunnen op eenvoudige wijze bijdragen aan de mogelijkheden om werk en zorg te combineren. Door het bespreekbaar maken van zorgtaken, het tonen van begrip en het bieden van flexibele werkmogelijkheden. Ga met elkaar in gesprek. Samen kom je er altijd uit!’
Marc van der Hoek, commercieel directeur BlijWerkt: ‘Verzuim neemt toe door stress, vaak vanwege de stressvolle combinatie van mantelzorg en werk. Slecht slapen door stress of stress door slecht slapen? Een vicieuze cirkel. Een op de zes werknemers slaapt ’s nachts slecht en heeft overdag moeite om goed te functioneren. Bij uitval door spanningsklachten duurt het verzuim gemiddeld 167 dagen.’
In samenwerking met: